78146

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Havlík (195.146.122.170) --- 21. 12. 2005
Re: termokomora

zatím musím konstatovat, že všichni skeptici měli pravdu.Komora je moc malá, bez ventilátorku se trošku ohřívají jen ty sklenice, které mají přímý kontakt s trubkou-a druhá strana je studená.Také vnější kovový obal asi odvádí zbytečně moc tepla a povrch trubky je příliš malý.Buďto je potřeba, aby trubka tvořila alespoň nějakou smyčku a nebo zkusím ještě lamelky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13819


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Karel (213.235.143.21) --- 21. 12. 2005
Re: termokomora

Ideály a chuť experimentovat nelze nikomu kazit. Přes to si dovoluji upozornit na existenci určitých fyzikálních pojmů:
tepelný tok je úměrný tepelnému spádu (a ten je zde minimální)
dále je zde velký tepelný odpor, a ani lamely atd nic neřeší. Sklo je dobrý izolat a med taktéž, navíc s vysokou tepelnou kapacitou.
Jedině odbočit vodu z trubek, vyrobit z trubičky topné těleso a to ponořovat do konve, nebo omotat kolem sklenic. Do jaké míry je to ekonomické nevím, jedině že by se využilo faktu, že voda v trubkách má oněch 40st. Ale to je mi dost divné, většina tepelných rozvodů pracuje s vratnou (studenou) vodou okolo 40, ta "teplá" bývá o dost teplejší.

Ale jak říká klasik, i slepé uličky je třeba prokopat.
Nuže, ke strojům.
Ať se daří Karel Jiruš

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13822


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Havlík (195.146.122.170) --- 22. 12. 2005
Re: termokomora

No u rodičů máme v bytovkách o dost více horké trubky.Tady jdou od kotle dvě trubky, v té teplejší je zabudovaný teploměr a na něm je cca 40 st. C.Ta teplota je fakt nízká.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13832


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: termokomora

Obecně vzduch není moc dobré médium pro přenos tepla. Proto musí mít ta
trubka procházející termokomorou o dost větší teplotu než 40 - 50 st C.
Odhadem tak 50 - 60 st C s žebrovicemi a 80 - 100, pokud je to jen tenká
třeba coulka bez žebrovic. Potom se ale ten med tam nesmí zapomenout, jinak
se přehřeje, pokud tam je obyčejný ventilátorek, tak v teplotě nad 50 st C
většinou poměrně rychle odejde a taky pokud je jako izolace použit pěnový
polystyren, některé jeho druhy se začínají pomalu degradovat - smršťovat při
teplotě od 60 st C.
Takže pokud je k dispozici nějaká taková trubka, je asi rozumné řešení
udělat "kolem " ní termokomoru na 2-3 flašky od okurek, trubka musí být buď
přesně uprostřed pod flaškami nebo musí být nad trubkou pod flaškami ještě
nějaký jednoduchý segment, který rozděluje teplo víceméně rovnoměrně kolem
flašek. Odhadnutá doba rozpouštění 20 - 36 hodin se musí dodržovat s
přesností 5-10 hodin, umístit dovnitř ventilátor jen za předpokladu, že je
jmenovitě určen pro vyšší teploty do cca 80 st C, jinak ne a pokud se v
termokomoře nerozpouští med, musí být otevřená, aby tam nebyla zbytečně
zvýšená teplota. Regulace teploty otevíráním a zavíráním nějaké ovětrávací
clony by byla hotová buď drahá nebo pro domácí výrobu příliš složitá.

Je otázka, jestli nebude lepší místo trubky použít samostatné topné těleso,
třeba na tři flašky od okurek tři žárovky 100 Wattů zapojené do série a
regulované třeba tím boilerovým termostatem. Takové "topné" těleso má výkon
okolo 150 - 200 wattů, což úplně stačí, žárovky je možné umístit přesně pod
flaškami, takže by ventilátor nebyl tak nutný a na rozdíl od žárovek
samostatně paralelně zapojených mají menší povrchovou teplotu a k vypínání a
zapínání termostatem delší životnost.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Havlík" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, December 22, 2005 8:22 AM
Subject: Re: termokomora


> No u rodičů máme v bytovkách o dost více horké trubky.Tady jdou od kotle
> dvě trubky, v té teplejší je zabudovaný teploměr a na něm je cca 40 st.
> C.Ta teplota je fakt nízká.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13843


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu